چاپ
دسته: تغذيه
بازدید: 2610

غذا و تغذیه بی شک مهمترین موضوع مورد بحث دنیای امروز را تشکیل می دهد. ازدیاد روزافزون جمعیت و کوشش برای فراهم کردن احتیاجات غذایی نسل آینده الزاماَ تلاش پی گیری را در زمینه های مختلف کشاورزی، دامپروری و علوم وابسته ایجاب می نماید(اکبری، 1376).كمبود خوراك دام دركشور ما يكي از مشكلات عمده و اساسي توليدات دامي است. افزايش جمعيت باعث افزايش تقاضا براي توليدات دامي (از جمله گوشت، شير والياف) مي شود. به علاوهبدليل موقعيت جغرافيايي ايران(نيمه خشک و خشک) توليد علوفه نسبت به جمعيت دام کافي نيست. بنابراين استفاده بهينه از منابع خوراک غير متداول و غير متعارف كه با غذاهاي انسان نيز رقابت نمي كنند، جهت تامين خوراک دام ضروري مي باشد (ابر قويي وهمكاران، 1386). منابع غذايي غيرمتداول مانند تفاله سیب، تفاله انگور،تفاله مرکبات، تفاله گوجه فرنگي و تفاله زيتون و ... مي باشند كه در کشور به فراوانی یافت می شود(ابر قويي وهمكاران، 1386).

 

 

پس مانده های كشاورزي بطور عمده شامل بقایای محصولات زراعي و فرآورده هاي فرعي كارخانجات و صنايع كشاورزي می باشد (1999 (Schroder,. ضايعات محصولات كشاورزي بسيار متنوع بوده و ارزش غذايي بسيار پر دامنه است. انواع كاه ها، تفاله ها، ضايعات كارخانجات، تفاله هاي كارخانجات روغن كشي، تفاله چغندر قند، تفاله ميوه ها و ضايعات كارخانجات كشمش پاك كني در اين گروه قرار مي گيرند. مقدار توليد بقاياي محصولات كشاورزي رقم قابل ملاحظه اي مي باشد. در سال 1980 مقدار توليد كاه در دنيا حدود 3000 ميليون تن و مقدار توليد تفاله انگور در سال 1983 حدود 7 ميليون تن گزارش شده است. سلولز، همي سلولز و ليگنين تركيبات عمده بقاياي محصولات كشاورزي مي باشند که از نظر تغذيه اي این محصولات ، تنها قسمتي از نياز روزانه حيوانات نشخوار كننده را تامين مي كنند (انگجي، 1384).

استفاده از فرآورده های فرعی و پس مانده های کارخانجات کشت و صنعت می تواند یکی از راهکارهای عملی برای حل مشکلات کمبود خوراک دام باشد. زیرا مطالعات نشان می دهد که این فرآورده ها دارای پتانسیل مناسبی می باشد. اما امکان استفاده بهینه از این منابع خوراکی و تولید مطلوب فرآورده های دامی نیاز به اطلاعات کافی از ارزش تغذیه ای و احیانا محدودیت های موجود در استفاده از این مواد دارد.

 

 

بر اساس آمار سازمان خواربار و كشاورزي جهاني در سال 2003 سطح زير كشت انگور در جهان 7518 هزار هكتار ، ميزان توليد 883/60 ميليون تن و عملكرد آن 1/8 تن در هكتار گزارش شده است. در بين كشور هاي جهان ، اسپانيا از نظر سطح زير كشت انگور مقام اول ، ايتاليا و فرانسه در مقامهاي بعدي قرار دارند (زمردي، 1384). استان آذربایجان غربی با دارا بودن بيش از 19707 هكتار سطح زير كشت و 91000 تن توليد انگور از جایگاه ویژه وممتازی در كشور برخوردار بوده و با وجود بيش از 20 كارخانه توليد آبميوه در استان همه ساله بالغ بر 15000 تن تفاله انگور توليد مي شود (اداره كل صنايع و معادن آذر بايجان غربي، 1384) در حالي كه توليد كل تفاله انگور در كشور تقريبا" 50000 تن برآورد شده است (عليپور، 1385)

 

برای دانلود مقاله کامل لطفا کلیک کنید