بررسی سازوکارهای موثر بر کیفیت تولید تخم مرغ­ در صنعت مرغ تخمگذار

چکیده:

تخم پرندگان یکی از منابع اصلی پروتئین حیوانی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. تولید جهانی تخم در سال 2007 بالغ بر 65 میلیون تن بوده است. کشور ایران با تولید 26 / 1 درصد در دنیا، پانزدهمین کشور تولید کننده تخم پرندگان در دنیا است. تولید تخم­هایی که کیفیت پوسته خوب و کیفیت درونی مناسب داشته باشند برای صنعت جهانی پرورش طیور، اهمیت اقتصادی و حیاتی دارد. هزینه مشکلات مربوط به کیفیت تخم سالانه میلیون­ها دلار برآورد می­شود. ضرر اقتصادی وارد شده به صنعت تخم پرندگان کشور امریکا، ناشی از مشکلات کیفیت پوسته سالیانه در حدود 480 میلیون دلار برآورد می­شود. همچنین فراوانی 5 / 2 درصدی تخم­های شکسته و 4 درصدی پوسته ضعیف سبب ضرر 30 تا 35 میلیون دلاری صنعت تولید تخم مرغ کشور مکزیک در سال 2005 است. عواملی از قبیل سویه پرنده، سن پرنده، تغذیه، تنش، تنش گرمایی، بیماری و سیستم پرورش بر کیفیت پوسته تخم موثر است. همچنین عواملی از قبیل ذخیره سازی، سویه و سن پرنده، تولک بری اجباری، تغذیه و بیماری ممکن است کیفیت درونی تخم مرغ را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین داشتن درک صحیحی از سازوکارهای موثر بر کیفیت پوسته تخم و کیفیت درونی تخم برای صنعت مرغ تخمگذار اهمیت حیاتی دارد.

 

کلمات کلیدی: مرغ تخمگذار، کیفیت تخم مرغ، کیفیت پوسته، واحد هاو، سفیده

 

مقدمه:

تخم پرندگان یکی از منابع اصلی پروتئین حیوانی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. تولید جهانی تخم در سال 2007 بالغ بر 65 میلیون تن بوده است. کشور ایران با تولید 26 / 1 درصد در دنیا، پانزدهمین کشور تولید کننده تخم پرندگان در دنیا است (مینچ و همکاران، 2011). تولید تخم­هایی که کیفیت پوسته خوب و کیفیت درونی مناسب داشته باشند برای صنعت جهانی پرورش طیور، اهمیت اقتصادی و حیاتی دارد. هزینه مشکلات مربوط به کیفیت تخم سالانه میلیون­ها دلار برآورد می­شود (روبرتس، 2004). ضرر اقتصادی وارد شده به صنعت تخم پرندگان کشور امریکا، ناشی از مشکلات کیفیت پوسته سالیانه در حدود 480 میلیون دلار برآورد می­شود (کشاورز، 2003). این ضرر در سال 1988 در استرالیا بیش از 10 میلیون دلار استرالیا بوده است. همچنین فراوانی 5 / 2 درصدی تخم­های شکسته و 4 درصدی پوسته ضعیف سبب ضرر 30 تا 35 میلیون دلاری صنعت تولید تخم مرغ کشور مکزیک در سال 2005 است (دستار، 1390). بنابراین داشتن درک صحیحی از سازوکارهای موثر بر کیفیت پوسته تخم و کیفیت درونی تخم در صنعت طیور اهمیت بسیار زیادی دارد.

 

 

با توجه به اتمام فصل سرما و نزدیکی فصل بهار در آذربایجان و قسمت عمده کشور ایران ، و امکان پرورش طیور در فضای باز و اینکه مورد سوال دوستان زیادی است از چگونگی پرورش طیور در فضای باز ، در فیلم های زیر برخی از پرورش دهندگان مرغ در فضای باز و ارگانیک که داری مارک معتبر و سیستم های بسیار ساده ولی کاملا بهداشتی هستند نماش داده میشود . بایستی در نظر داشت که هر منطقه و هر فرد بایستی با توجه به امکانات خود و بر اسال ذوق و سلیقه خود میتواند طرحهائی را تهیه و آماده نماید .تا بتواند ازاین نوع پرورش با کسب مجوز های لازم تولید مناسب و بهره برداری اقتصادی نماید.

در این خصوص نژاد مرغ ، نوع جایگاه و نوع تغذیه و بسیار مهم مسائل بهداشتی است که برای خود خاص و مهم است و بایستی برای سود اوری لحاظ گردد.

انجماد تخم مرغ در خانه

با توجه به اينكه تخم مرغ با كيفيت در كمتر فرصتي بدست آيد ،و يا با حجم بالائي كه از مصرف روزانه و به صورت تازه خوري در دسترس قرار گيرد و لازم باشد كه تخم مرغها به مدت زيادي نگهداري شود . ويا اگر حمل تخم مرغ تازه ، به شكل اوليه مشكل باشد ، در اين صورت و به دلائل بسيار شايد انجماد تخم مرغ يكي از راههاي مناسب براي نگهداري دراز مدت بدون كاهش كيفيت تخم مرغ باشد در فيلم هاي زير ميتوان به روشهايي بسيار ساده اين كار را در خانه انجام داد .

اهمیت مدیریت گلۀ مرغ مادر

مسلماً بهداشت ، سلامت ، مدیریت خوب مزرعه و گلۀ مرغ مادر، در داشتن بهترین و بالاترین بازدهی بسیار حائز اهمیت است . در این مقاله برخی از نظریات کارشناسان برای رسیدن به بهترین نتیجه در مدیریت گلۀ مرغ مادر آورده شده است .

  1. جوجه ریزی

اهمیت دادن به دورۀ کرچ مرغ در بالا بردن عملکرد و بازدهی پرنده نقش ویژه ای دارد . 14 روز اول عمر جوجه نیز در داشتن بازدهی خوب پرنده در آینده تأثیرگذار است . تعداد جوجه ها ، وضعیت محیط زیست و دمای محیط همگی بایستی به دقت مورد توجه قرار گیرند . به خاطر داشته باشید که جوجه های نر به طرز چشمگیری سنگین تر از جوجه های ماده هستند و به منظور رسیدن به وزن مطلوب بایستی فضای کافی در اختیار داشته باشند . یک برنامۀ ضد عفونی دقیق با نظارت منظم بایستی اجرا گردد . گرم کردن مرغداری و رساندن آن به دمای مطلوب و ایده آل که 31 – 30 درجۀ سانتیگراد و حداقل دمای کف 28 درجۀ سانتیگراد است نیز لازم و ضروری است . 2 ساعت پس از جوجه ریزی ، جوجه ها بایستی به منظور هماهنگی و عدم وجود مشکل با محیط چک شوند . به محض ورود جوجه ها بایستی به آب و خوراک تازه دسترسی داشته باشند و در هفت روز اول از آبخوری های کمکی استفاده کنند.

کاربران
1
مطالب
147
نمایش تعداد مطالب
200984